När jag träffade Tony Warren för ett och ett halvt år sedan förstod jag inte hur någon som var så skicklig både tekniskt och konstnärligt inte var mer känd.

  

En förklaring fann jag ganska snabbt. Tony har under många år innan han beslutade sig för att studera klassiskt måleri i Chicago arbetat inom flera yrken och på många olika platser i världen. Tonys konstnärskap har således inte pågått särskilt länge.

  

Efter sin utbildning för sju år sedan har Tony bott och verkat i Ockelbo. Nästan allt Tony med den tidskrävande teknik han använder hunnit måla har varit beställningsuppdrag, vilket inneburit att det inte funnits några konstverk att ställa ut till försäljning. Ockelbo är säkert bra men ingen kan väl säga att det är en konstmetropol.

  

Tony delar säkert med många andra konstnärer problemet att fokus ligger på det skapande konstnärskapet och inte på marknadsföring.

Torsdagen den 11 februari fanns på kultursidan i Borås Tidning en intressant raljerande lathund till hur man blir en känd inom det konstnärliga området. 

Punkt ett

Man skall bryta någon form av tabu.

Till exempel kan man göra som den Norske konstnären Odd Nerdrum porträttera bajsande rumpor. 

Punkt två

Man skall ha ilsket formulerad samhällskritik. 

Punkt tre

Man profilerar sig, gärna med en extrem uppfunnen ny personlighet. 

Man garanteras framgång med en liten reservation. Man kommer förmodligen inte att sälja ett enda verk. 

Den Norske konstnären Odd Nerdrum vars teknik påminner om Tony Warrens har även gjort en del som inte är så extremt. På Nationalgalleriet i Oslo finns bland annat en finstämd målning av Odd Nerdrum där han skildrar en åldrande kvinna som sitter på sin säng.  

Vid ett besök på Grev Wedels Plass Kunsthandel i Oslo för några år sedan fick jag se ett större verk av Odd Nerdrum där en naken man låg utsträckt på en brits med en naken kvinna ridande på sig. Målningen var mycket vackert målad och väldigt erotiskt laddad. Efter att ha sett på den en stund sa jag till VD:n Hans Richard Elgheim: Den blir inte lätt att få sätta upp hemma. Han log och svarade: Nej den är ju lite stor. 

Visst kan man förstå svårigheten att nå genom media bruset och att uppmärksammas kräver något speciellt. Självfallet är det så att syns man inte så finns man inte, men varför måste man provocera, väcka anstöt och vara vulgär för att uppmärksammas.  

Långsiktigt går det inte att marknadsföra till framgång inom konsten. Kvalitén och konstnärliga värdet kommer alltid att till slut fälla avgörandet. Tony Warrens figurativa måleri är enligt min mening så bra att fler förtjänar att få veta att det finns. 

storyteller.jpg  

Storyteller av Tony Warren

Vi önskar alla en bra dag modellen Bernt-Åke och vännerna på Asgard

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se

Annonser