En intensiv period med att läsa konstkataloger från Bukowskis, Stockholms auktionsverk och Uppsala auktionskammare samt besöka visningarna på plats avslutades med deltagande i två av auktionerna på plats hos filialerna i Göteborg där man kan följa med ”live” på storbilds TV. 

Det man funderar över är om det finns någon koppling mellan priset som betalas och kvalitén på målningen. Självklart är det så att vad som är bra konst kan variera beroende av vem betraktaren är. Frågan har varit uppe på denna blogg tidigare under inlägget om ”Konstens värde” och där konstaterades att en tavla värderad av expertis till 15-18 tusen kunde säljas för 16,7 miljoner.  

Ibland undrar man om det inte är statusen att äga en tavla av en viss konstnär som avgör priset mer än tavlans konstnärliga värde. På Stockholms auktionsverks auktion igår såldes en Tavla av Johan Ericson för ett pris av 300 tusen kronor. Tavlan föreställer konstnärens nyblivna hustru Anna Gardell-Ericsson i en trädgård i Concarneau, Frankrike. Ett mycket högt pris för denna konstnär och troligen ett prisrekord. Med hänsyn till motivets harmoniska komposition och att målningen måste vara en av det bästa friluftsmåleriet från Frankrike som de Svenskar verksamma i Frankrike under 1880 talet åstadkommit är inte priset högt i jämförelse med en medioker Zorn för 630 tusen. Allt är ju relativt här i världen. Döm själva! 

I sanden av Anders Zorn.

zorn.jpg 

Anna i trädgården bland blommor av Johan Ericson.

ericson.jpg 

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se

Annonser