Visby är ett av Sveriges mest välbesökta resmål. Staden som är ett levande världsarv har ca 25000 året runt boende. Visby är en typisk Hansa stad med ringmur, ett välbevarat gatunät och mer än 200 medeltida stenhus.  

En av de mer kända historiska händelserna från Visby är brandskattningen som utfördes av Valdemar Atterdag på 1300 talet. Händelsen har i en fri tolkning skildrats av Gustaf Hellqvist (1851-1890) i målningen Valdemar Atterdag brandskattar Visby. Målningen kan ses på Nationalmuseum i Stockholm.

     

Nedan visas målningen ”Kyrkogård i sommarsol” utförd 1887 av Gottfrid Kallstenius (1861-1943) med motiv från Visby gamla kyrkogård.

Besöker man Visby kan man bo centralt på det utmärkta familjehotellet S:t Clemens som ligger innanför ringmurarna. Hotellet har endast 30 rum fördelade på ett antal mindre byggnader. Den trivsamma innergården gränsar direkt till S:t Clemens kyrkoruin. Hotellet är trivsamt, trevlig och har serviceinriktad och glad personal.  

En kulinarisk upplevelse av stora mått får man om man äter hos Värdshuset Lindgården. Vad sägs om Citrusdoftande färsk gottländsk sparris med sockersaltad lax och rostade pinjenötter samt därefter helstekt örtfärserad gottländsk lamfile serverad på bädd av rostade vårprimörer, ramslökssky, chevreostmousse samt gotländsk potatisgratäng. Måltiden kan avslutas med Lakrits crème brule med citronsorbet. Tillsammans med av Värdshuset utvalda viner får man en måltid man sent glömmer.  

Middagen intages med fördel i den underbara trädgården där man kan sitta under ett valnötsträds skira grönska och se blommande rosor.

      gotland0036.jpg

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se konst kultur media   

Annonser