Samson (Simson) är en biblisk figur som beskrivs i domarboken kapitel 13-16. Han är känd för sin styrka, som satt i håret.

Simson av israeliternas stam var ofattbart stark. Delilas förtjusning över Simson delades inte av Sidka av filistéernas stam som var en av Delilas älskare. Simson kom i konflikt med filistéerna och vid ett tillfälle slog han ihjäl tusen filistéer med en åsnekäke.

Simson blev förälskad i Delila som utnyttjades av filistéerna för att få vetskap om Simsons styrka. Delila lockade ur Simson hemligheten med hans styrka, som satt i håret. När han somnat lät hon klippa av de sju lockarna, och Simson kunde nu fängslas. Filistéerna stack ut hans ögon, fängslade honom och satte honom att sköta en sädeskvarn. tre tusen filistéer roade sig över Simsons belägenhet. Dumt nog tänkte de inte på att hans hår kunde växa ut och styrkan återvända. När håret växt ut igen tar Simson tag i två pelare och raserar templet så att alla inklusive han själv dör.

Det finns en film ”Samson and Delilah” och även en opera av Saint-Saëns med samma namn baserade på den bibliska berättelsen.

   ”Samson and Delilah” målad 1878 av fransmannen Alexandre Cabanel (1823 – 1889).

 alexandre-cabanel.jpg  

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.  

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se konst kultur media

Annonser