Nationalmuseum visar 27 september 2007 till 13 januari 2008 en sevärd utställning med konst av Alexander Roslin. Offentlig visning med guide sker under oktober, november, december och januari: tisdag, torsdag och fredag klockan 13. 

Alexander Roslin var det sena 1700-talets stilbildare. Med en briljanta måleriteknik skildrade han den europeiska överklassen och överdådet de levde i. 

Alexander Roslin är den svenskfödde porträttmålaren som under 1700-talet gjorde en lysande karriär i såväl Stockholm som kulturmetropolerna ute i Europa. Efter bara 18 månader i Paris blev han invald i Konstakademien, något mycket ovanligt för en utländsk konstnär. Han tog den franska societeten med storm och många reste till Paris endast för att bli målade av Roslin, ”le Suédois”.  

Alexander Roslin skildrade briljant det överdåd beställarna levde i och han hade förmågan att näst intill fotografiskt kunna återge glittrande ädelstenar och frasande siden. Att få sitt porträtt målat av Roslin var oerhört prestigefullt. Det var också ett utmärkt sätt att visa upp sig för omvärlden. Genom att studera modellernas kläder och miljön de porträtteras i kan man avläsa deras sociala status, förmögenhet och yrke. I utställningen diskuteras likheterna mellan dåtidens och dagens fixering vid ytlighet, konsumtion och lyx.  

Av de över 100 porträtt från olika tidsperioder i Roslins liv som visas på utställningen och där man får se kungligheter, aristokrater, vänner och konstnärskollegor visas nedan den mystiska Damen med slöjan, konstnären – och Roslins hustru – Marie-Suzanne Giroust samt Zoie Ghika, Moldavisk prinsessa.     

”Damen med slöjan” målad 1768 av Alexander Roslin (1718 – 1793).      

damen-med-slojan.jpg

Zoie Ghika, Moldavisk prinsess” målad 1777 av Alexander Roslin (1718 – 1793). 

moldavisk-prinsessa.jpg  

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.  

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se konst kultur media  

Annonser