Uppdrag granskning visade igår ett program om hur studenter från utomeuropeiska länder utnyttjades som slavarbetare. 

Självklart blir alla upprörda av vad som visades och sades. Cheferna och personal på de många hamburgerrestaurangerna som använde sig av städfirmor som i sin tur anställde svart arbetskraft som fick arbeta sju nätter per vecka var medvetna om situationen men tyckte inte att det var deras problem. Att tyst se på och tolerera hur andra utnyttjas är kanske inte olagligt men direkt moraliskt förkastligt. 

Det är inte acceptabelt att någon måste arbeta alla dagar utan avbrott men gårdagens program och dagens artikel i Borås Tidning väcker en del nya frågor. Personerna som ”utnyttjats” studerar gratis i Sverige men eftersom det inte är grattis att leva här tvingas man att arbeta för sitt uppehälle. Det kanske är dags att kontrollera att studenter som vi låter studera grattis på våra högskolor och universitet har försörjning ordnad via stipendier eller på annat sätt före det att de antas till fri utbildning. 

Det påstås att personerna som arbetat svart inte förstått att detta är olagligt. Eftersom vi talar om personer som studerar på våra högskolor är det osannolikt att man inte förstått detta. Det finns anledning att komma ihåg att skillnaden mellan att få 5000 i månaden för 4 timmar varje natt ( 42 kr per timma) jämfört med en lön på 85 kr per timma efter skatt är ca 2100 kr. Sedan påverkar inkomsten olika bidrags storlek så att nettoeffekten sannolikt blir lägre.

Det anmärkningsvärda i denna historia är att stora välrenommerade företag som Mc Donalds inte har bättre kontroll på hur de företag de anlitar som underleverantörer sköter sina skatter och avgifter samt i övrigt följer lagar och avtal.

”Portrait of a black girl” målad 1800 av Marie-Guillemine Benoist (1768 – 1826)

nude.jpg 

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.  

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se konst kultur media  

Annonser