Amor och Psyches kärlekssaga var ett mycket populärt motiv både i litteraturen och i konsten. Den skildras för första gången av den romerske författaren Lucius Apulejus (124-ca 170) i hans Metamorfoser eller Den gyllene åsnan. 

Upprinnelsen till sagan är Venus avundsjuka på Psyches enastående skönhet. Venus skickade därför sin son Amor för att med sina pilar få Psyche förälskad i den mest motbjudande av män. Men i stället är det Amor själv som förälskar sig i henne och för henne till sitt praktfulla palats. Han besöker henne endast om natten i mörkret och varnar henne för att försöka se på honom.

Psyche bjuder in sina två systrar till palatset och förevisar sina vackra juveler och kostbara ägodelar. De grips av häftig avundsjuka och lurar Psyche att trotsa Amors varning. En natt betraktar hon Amor i ljuset av en oljelampa, smält vax droppar ned på Amor och väcker honom. Palatset och Amor försvinner omedelbart och hon befinner sig övergiven vid en klippa i vildmarken.

Psyches lott blir att vandra runt på jorden i sökandet efter Amor och att utföra de nästan omöjliga arbetsuppgifter som Venus ger henne. Sagan slutar dock lyckligt. Jupiter förbarmar sig över Psyche och för upp henne till himlen där hon kan återförenas med Amor.    

”The Rapture of Psyche” målad 1895 av William Bouguerea (1825-1905).

 psyche.jpg   

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.  

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se konst kultur media  

Annonser