Porträttkonsten har återigen blivit en trend. Det har blivit på modet att beställa och måla porträtt igen. Både rika, kändisar och vanligt folk vill bli avbildade.

Det är skillnad mellan porträtt och porträtt!

En konstnär som får uppdraget att måla en avgående landshövding eller någon annan paradfigur åstadkommer oftast en porträttlik avbildning som visserligen har större status än ett fotografi men oftast ett ringa konstnärligt värde.

Men när konstnären gör en bild av sig själv eller annan där han får frihet att skildra en psykologisk inblick i den egna eller den andres stjäl kan det bli ett måleriskt lyckokast.Det kan bli en bild som lämnar avbildningen och blir ett psykologiskt vittnesbörd i form och färg med komposition och dynamik där den som avbildas bara är utgångspunkt.

Bland de porträttkonstnärer som är verksamma i Sverige idag finns Tony Warren från Ockelbo.  Tony Warren är en konstnär som lyckas gå bortom fotografiets ögonblicksbild och skapar psykologiskt inträngande porträtt där avbildade personer återges med en förbluffande skärpa. Tony Warrens storhet ligger i hans sällsynta iakttagelseförmåga och hans sätt att skildra personlighet.

Det går att se Tony Warrens pågående porträttutställning på webben genom att klicka på porträttutställning under rubriken Konstutställning till höger.

”Bosse” målad 2008 av Tony Warren (1961-).

 

 

bosse.jpg   

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.  

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se konst kultur media   

 

 

Annonser