16 maj skall statyn av Pinocchio invigas i Borås och fortfarande väcker han starka känslor.

Förra veckan debatterade Solveig Kjörnsberg (S) i radio med museichefen Hasse Persson. Solveig Kjörnsberg hävdade att Hasse Persson stjäl det offentliga rummet från folket och att det hade varit mycket bättre om folket fått bestämma hur de donerade pengarna skulle användas. Hasse Persson anklagade Solveig Kjörnsberg för att vara ute och cykla.

Solveig Kjörnsberg verkar missförstått förutsättningarna. Borås Stad erbjöds en staty av Pinocchio och inte en donation av pengar att fritt användas av stadens politiker. Det fanns givetvis inget tvång för Borås Stad att ta emot gåvan. Det är inte heller sannolikt att det är Hasse Persson som beslutat om att donationen skall tas emot och var den skall placeras.

Det vore bättre om politikerna bekymmrade sig över att Borås Stad satsar 5 kronor per invånare och år på konst inköp. En summa som är löjligt låg. Boråsarna har anledning att vara tacksamma för de donationer Kulturförvaltningen i Borås fått de senaste åren för inköp av skulpturer. Utan dessa donationer hade det varit omöjligt att få skulpturer som Declination och Pinocchio till Borås.

Många är irriterade på de nya skulpturerna andra är fascinerade några är likgiltiga. Nytänkande i balans med tradition vid utsmyckning av våra offentliga platser skapar en omväxlande och spännande miljö.

Kanske något att tänka på: Den som går i andras fotspår kan inte komma först.   

 

Konstnären Jim Dine 

 

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se konst kultur media

Annonser