Marcus Larsson var en av de främsta marin och landskapsmålarna under 1800 talet. Han ansågs av samtiden som ett geni. Hans småländska forsar och då främst ”Vattenfall i Småland” eller Stadstavlan som den också kallas målad 1855 i Paris hör till hans främsta verk.

Marcus Larsson ansågs av många som något galen när han under sin tid i Dusseldorf 1856 hyrde ett av stadens mest besökta öl ställen och inför publik målade en jättetavla 10 x 18 fot på 10 dagar. Tavlan försvann efter Marcus Larssons död och har inte återfunnits.

Marcus Larsson tjänade enorma summor på sin konst, men pengarna rann mellan fingrarna på honom. Besviken på att Sveriges riksdag inte antagit att köpa stadstavlan och de motgångar han drabbades av 1859 som skilsmässa från sin hustru och att ateljén i Småland brann ner, lämnade han Sverige1860 för att aldrig återvända.

Färden gick till Finland där han kom att tillbringa mycket tid hos Runeberg i Borgå. Där fann han viss ro, stannade till hösten 1861 och reste därefter till St Petersburg. Där blev han som förste Svensk och yngste konstnär invald som hedersmedlem i den kejserliga målarakademin.

I St Petersburg kunde Marcus Larsson tillfredställa sitt andra stora livsbehov. Han tillbringade kväll efter kväll på operahusen. Denna tid njöt han av livet och utvecklade mellan festerna en storartad arbetsförmåga. Tyvärr är de flesta av hans verk från denna tid förlorade.

1862 lämnade han Ryssland för Världsutställningen i London 1862. Med sitt konstverk ”Skeppsbrottet” intog han en av de mera betydelsefulla platserna på utställningen och bidrog till att uppmärksamhet på den Skandinaviska konsten. Han tjänar under sitt första år i London över 1000 pund. I december 1863 har han 20 pund kvar av den astronomiska summa han haft och i januari 1864 dör Artisten, Professorn och Riddaren Marcus Larsson utfattig i London.

 

”Månsken över Sognefjorden” 152×198 cm, målad 1862 av Marcus Larsson (1825 – 1864).

marcus_larsson_mansken-_over_sognefjord 

 

Vännerna på Asgard önskar alla en bra dag.

PS Denna artikel återfinns på http://intressant.se/intressant, samt bloggar.se konst kultur media

Annonser